Knowit talks: tech - Best of fagseminar 2020 Webinar, 23. februar 2021

Knowit talks: tech er foredrag som går dypere ned i en teknologi eller et fagområde. Denne gangen får vi et lite utplukk fra fagseminarene Knowit har hatt i løpet av 2020, en slags best of!

 

📣 KTORM: En enkel ORM og SQL DSL for Kotlin - Sigmund Marius Nilssen

Ktorm er et lite bibliotek som tilbyr enkel ORM-funksjonalitet og SQL DSL. Det er perfekt for mindre systemer der du ikke trenger kompleksiteten fra større rammeverk som f.eks. Hibernate, men ønsker et overbygg over JDBC som tar seg av oversettelse til forskjellige SQL-dialekter. Ktorm gir deg også typesikre spørringer uttrykt i vanlig Kotlin-kode. I dette foredraget går vi raskt igjennom de viktigste tingene i Ktorm, et par forskjellige måter å bruke biblioteket og hvilke tradeoffs du må vurdere hvis du skal ta det i bruk.



📣 Sannheten om Reinforcement Learning - Malte Loller-Andresen

Er du en av dem som synes at teknologien i selvkjørende biler, og agenter som gruser verdensmestre i forskjellige spill er spennende? Eller kanskje du bare har lyst til å lære litt mer om denne teknologien? I denne talken skal vi se på hva Reinforcement Learning er, eksempler på hvor det er brukt, og hva som skjer under-the-hood. Kanskje vi finner ut av at alt ikke er så rosenrødt som hypen skal ha det til?

 

📣Jamsession – en introduksjon til JAMstacken - Ole Eskild Steensen

Servering av nettsider har endret seg lite de siste årene. Hver forespørsel krever at nettsiden bygges opp fra bunnen av, inklusive databasekall, businesslogikk, rendering og alt annet dette måtte innebære. Det fører med seg problemer og utfordringer relatert til sikkerhet, ytelse og skalering. JAMstacken, eller Javascript, API og Markup-stacken forsøker å løse disse problemene ved å flette sammen en rekke metoder og prinsipper for å heller servere brukere ferdig byggede, statiske nettsider, supplementert med APIer for servering av dynamisk innhold.

Vi vil gå gjennom hva som skiller nettsider bygget på JAMstack-ideene fra andre mer populære fremgangsmåter, og vise til konkrete løsninger og eksempler på nettsider bygget med denne tilnærmingen.

Etter foredraget vil du forhåpentligvis ha en god forståelse av hvordan man setter sammen en nettside bygget på JAMstack prinsippene, og kunnskap om konkrete verktøy du kan bruke for å sette igang eksperimenteringen på egen hånd.